ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

«Πατριωτισμός και Αριστερά» είναι το νέο βιβλίο του Καθηγητή και Προέδρου της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» Νίκου Κοτζιά, που μόλις ξεκίνησε το «ταξίδι» του στα βιβλιοπωλεία της Χώρας. Πρόκειται για μία σημαντικότατη πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, με τις μεγάλες αγωνίες και τις συγχύσεις, που επέφερε ο μνημονιακός «οδοστρωτήρας» και η «βύθιση» της Χώρας από το «σύστημα παρακμής» που την κυβερνά, στις «ολισθηρές ράγες» της δημιουργίας μιας σύγχρονης «αποικίας χρέους», που, αντικειμενικώς, αφορά και την υπονόμευση και αφαίρεση σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Μπροστά σ’ αυτή την κρίσιμη ιστορική πορεία για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, που θα μπορούσε κανείς να την παραλληλίσει «αναλογικά», σε επίπεδο κινδύνων σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, μ’ αυτήν της περιόδου προ της Μικρασιατικής Καταστροφής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, η Αριστερά καλείται να αναλάβει την δημιουργία μιας «Κυβέρνησης Σωτηρίας» της Χώρας, με πυρήνα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις άλλες προοδευτικές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις, κρίσιμο παράγοντα για την πορεία αυτού του μεγάλου ιστορικού προτάγματος αποτελεί η αποσαφήνιση και η «καθαρότητα» των πολιτικών απόψεων και θέσεων, που αφορούν τα μείζονα εθνικά θέματα, τόσο εν σχέσει με τον διαχρονικό Τουρκικό επεκτατισμό, που «διαχέεται» πέραν της Κύπρου και του Αιγαίου και σε άλλες γειτονικές Βαλκανικές Χώρες (Αλβανία, Σκόπια), όσο και με το σύγχρονο εθνικό θέμα, που αποτελεί η μετατροπή της Χώρας μας σε «αποικία χρέους» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί, ότι ο πολιτικός αγώνας, που θα πρέπει να δοθεί από το αντιμνημονιακό, πατριωτικό, δημοκρατικό, προοδευτικό Μέτωπο Σωτηρίας και την Κυβέρνηση Σωτηρίας, που θα εκφράζει αυτό, θα έχει και ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με τα ταξικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία για την κοινωνική αλλαγή. Ισχυρό ιστορικό συμβολικό προηγούμενο για την Ελλάδα υπάρχει, και είναι η δημιουργία του Ε.Α.Μ., μπροστά στο φάσμα της Κατοχής από την «ναζιστική μπότα» και την ανάγκη απελευθέρωσης της Ελλάδας και της προστασίας του Λαού. Αντίστοιχες, αναλογικά, συνθήκες αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας και, γι’ αυτό, οι καιροί απαιτούν την δημιουργία ενός σύγχρονου Ε.Α.Μ. από τις αντιμνημονιακές, δημοκρατικές, προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις, για την Σωτηρία της Χώρας, στην βάση ενός κοινά αποδεκτού Προγράμματος Σωτηρίας.

Γι’ αυτά τα θέματα, καθώς και τις ιδεολογικές ασάφειες και συγχύσεις, οι οποίες υπάρχουν και σε τμήματα της Αριστεράς, όπου προτάσσονται μονομερώς ιδεολογικά ζητήματα εν σχέσει με τα εθνικά θέματα και εμφανίζεται απαραδέκτως να ταυτίζεται ο πατριωτισμός με τον εθνικισμό, έρχεται το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά να «αποκαθάρει την ατμόσφαιρα» και να αποσαφηνίσει την έννοια του «πατριωτισμού», θέτοντας τα θέματα αυτά σε ορθολογική, ριζοσπαστική βάση, στο σημερινό πραγματικό πλαίσιο της Χώρας ως «αποικίας χρέους», που τελεί υπό την «μέγγενη» των μνημονιακών πολιτικών και της διεθνούς επιτροπείας.

Έτσι, κατ’ αυτόν, ο πατριωτισμός συνδέεται με την Αριστερά, αφού: «Πατριωτισμός σημαίνει πολιτικός αγώνας για την διαφύλαξη και ενδυνάμωση: α) των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, β) των δικαιωμάτων και δυνατοτήτων της χώρας στο διεθνές σύστημα. Αποτελεί βασικό κριτήριο προσδιορισμού των ’’εθνικών συμφερόντων’’, που διασφαλίζει η ενεργητική δημοκρατική εξωτερική και αμυντική πολιτική». Τέλος, ισχυρή πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι: «η αριστερά που νικά σε ’’πολιτισμικούς’’ αγώνες, όπως είναι αυτός του πατριωτισμού, αυξάνει τις προοπτικές επιτυχίας της. Διευκολύνεται για ευρύτερες συμμαχίες και τη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης Σωτηρίας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s