ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΑΙΜΑΡΗ: ΔΙΔΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ (Μέρος Ε’) [Η εφιαλτική αναλογία του Ελληνικού «φιδιού»]

Μεγάλη σημασία για το παρόν, έχει η σωστή αποτίμηση και η ιστορική αξιοποίηση αυτής της ξεχωριστής περιόδου της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1918 – 1933) για την πορεία της σύγχρονης ανθρωπότητας. Γιατί, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να προβλέπουμε με ακρίβεια το ιστορικό μέλλον, αφού, σύμφωνα με την ορθή ερμηνεία του μαρξισμού, στον οποίο συνυπάρχουν δυναμικά τα στοιχεία του προμηθεϊσμού και της αιτιοκρατίας, πέραν των κοινωνικών υλικών συνθηκών και σχέσεων, που δρομολογούν τα ιστορικά δεδομένα και τις μελλοντικές εξελίξεις, συνυπάρχουν, εκ παραλλήλου, και άλλοι παράγοντες, όπως το τυχαίο, αλλά και ειδικές συνθήκες, που πολλές φορές ανατρέπουν ακόμα και τις φαινομενικά βέβαιες ιστορικές προβλέψεις. Οφείλουμε όμως και μπορούμε, να αποτιμούμε και να αξιολογούμε ορθά τις προηγούμενες ιστορικές εμπειρίες, ως παραδείγματα για το παρόν και το μέλλον, λαμβάνοντας, βέβαια, υπ’ όψιν ότι η επανάληψη των ιστορικών γεγονότων ενέχει το στοιχείο της «φάρσας». Για το θέμα αυτό, ο Μαρξ, εξετάζοντας το φαινόμενο της παλινόρθωσης του Βοναπάρτη στην Γαλλία, στο βιβλίο του «η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Ο Χέγκελ λέει κάπου ότι όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξέχασε να προσθέσει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα».

Οι παρατηρήσεις αυτές και οι διδαχές του ιστορικού φαινομένου της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» έχουν, αναμφισβήτητα, αναλογική εφαρμογή στην Ελλάδα του σήμερα, που έχει μετατραπεί, με ευθύνη της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας και των «θεραπαινίδων» της, που είναι κυρίως το δικομματικό πολιτικό προσωπικό, σε διεθνές «πειραματόζωο Προκρούστειων κοινωνικών πειραμάτων».

Είναι βέβαιο, ότι η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» σε μία Χώρα με χιλιάδες νεκρούς κατά την ναζιστική Κατοχή και με το εμβληματικό Έπος της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μεγάλους αντιφασιστικούς αγώνες, οφείλεται στην σφοδρή οικονομική και κοινωνική κρίση, που αντιμετωπίζει, εξαιτίας του προηγηθέντος δικομματικού κλεπτοκρατισμού και του, νυν, μνημονιακού κοινωνικού «εξανδραποδισμού» (βίαιη οικονομική «φτωχοποίηση» των μεσαίων στρωμάτων, απώθηση και απομόνωση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, διόγκωση της πολιτικής και οικονομικής ανισότητας στην βάση της αναστροφής των «κοινωνιών των 2/3», όπου τα 2/3 βρίσκονται σε πρόδηλη και προϊούσα «προλεταριοποίηση» και το 1/3 διάγει πλουσιοπάροχη ζωή, χωρίς συμμετοχή στα βάρη, η, δε, παρασιτική οικονομική «ελίτ» και το πολιτικοκομματικό κατεστημένο, προκειμένου να περισώσουν τα προνόμιά τους, έχουν εκχωρήσει μορφές εθνικής κυριαρχίας στους ξένους δανειστές – τοκογλύφους). Οι συνθήκες, μάλιστα, έχοντας λάβει και χαρακτήρα έντονης «νεοαποικιοποίησης», αποτελούν το «λίπασμα» για μια πιθανή «νεκρανάσταση» φασιστικών «κινημάτων», υπό την μορφή «καρικατούρας – φάρσας», που, όμως, σε κάθε περίπτωση, θα αποτελέσει την τέλεια καταστροφή για την Χώρα μας.

Ήδη, η στυγερή δολοφονία του αντιφασίστα τραγουδοποιού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από μέλος των μισθοφορικών ταγμάτων εφόδου της «Χρυσής Αυγής», πιστοποιεί ότι το «αυγό του φιδιού» της νεοναζιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα «έσπασε». Αποτελεί πλέον άμεσο και ισχυρό κίνδυνο και απειλή για την Δημοκρατία, αλλά και την ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Έτσι, οι προοδευτικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις και το λαϊκό κίνημα, αξιοποιώντας τα «αντιφασιστικά αντανακλαστικά» του Ελληνικού Λαού, έχουν, στις σημερινές κρίσιμες στιγμές, διπλό καθήκον: Αφενός, να αποτρέψουν την «αποικιοποίηση» της Ελλάδος μέσω των μνημονιακών «χειρουργικών επεμβάσεων» και, αφετέρου, την «φασιστικοποίηση» της πολιτικής ζωής και του δημόσιου λόγου, αφού η τελική και η μεγάλη διδαχή του φαινομένου της Βαϊμάρης, είναι ότι ο ναζισμός χρησιμοποιήθηκε ως το «μακρύ χέρι» του κεφαλαίου και της αστικής τάξης, κάτι, που μπορεί να επαναλάβει στην Ελλάδα η παρασιτική οικονομική ολιγαρχία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s