ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρόσφατη ανάδειξη της έρευνας του ΣΔΟΕ για πλήθος πολιτικών προσώπων, για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, δίνει την αφορμή για την καταγραφή πικρών και οδυνηρών διαπιστώσεων για τον ρόλο των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού, ειδικότερα κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Η «εργαλειακή» εισαγωγή των Δυτικών αστικών θεσμών στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, μετά το 1830, σε έναν σχηματισμό με προκαπιταλιστικές δομές και πατριαρχικές σχέσεις σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα και με αυτοτελή εξουσία διαφόρων τοπικών ομάδων και παραγόντων, αντιμετωπίσθηκε απ’ αυτούς με την πλήρη μετάλλαξή τους, με βάση τα συμφέροντά τους απέναντι στο Κράτος, με το εκτεταμένο δίκτυο των πελατειακών σχέσεων και την έλλειψη νομιμότητας και κανόνων έναντι όλων. Τα κόμματα, που σχηματίσθηκαν στην ιστορική διαδρομή και υποκατέστησαν τις τοπικές εξουσίες και τους τοπικούς παράγοντες (κοτζαμπάσηδες, νεοτσιφλικάδες, κομματάρχες κ.λπ.), «διαποτίστηκαν» από την ίδια αντίληψη απέναντι στο Κράτος ως μέσο, δηλαδή, εξυπηρέτησης προεχόντως των συμφερόντων των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων, που συναποτελούνται από λίγες οικογένειες. Οικονομική ολιγαρχία, η οποία, λόγω του νόθου καπιταλιστικού χαρακτήρα της Ελλάδος, ως περιφερειακής Χώρας, ουδέποτε απέκτησε χαρακτηριστικά συνεκτικής αστικής τάξης και, διαχρονικά, διέπεται από τον παρασιτισμό και την πρακτική της «αρπαχτής» και του «μαυραγοριτισμού».

Η πτώση της Χούντας το 1974 και η έναρξη της Μεταπολίτευσης, η ριζοσπαστικοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας και η δημιουργία νέων κομμάτων, με ριζοσπαστικά πολιτικά προτάγματα (π.χ. η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη), έδωσαν την εντύπωση ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα ελπιδοφόρα περίοδο, για την υπέρβαση των στρεβλώσεων του περιφερειακού Ελληνικού καπιταλισμού και των ιδεολογικών, πολιτικών και άλλων στρεβλών «δανείων». Πλην όμως, οι ελπίδες αυτές διαψεύσθηκαν οικτρά.

Βασική ευθύνη γι’ αυτή την διάψευση των ελπίδων, κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, την σημερινή δραματική οικονομική κρίση και την ένταξη της Χώρας υπό διεθνή κηδεμονία, μέσω των σαρωτικών, αντιδραστικών και αντιαναπτυξιακών μνημονίων, φέρει το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα, που κυβέρνησαν κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αντί να εξαλείψουν τις διαχρονικές «πληγές» του Ελληνικού Κράτους, από την συγκρότησή του ως ανεξάρτητου Κράτους, που ήταν ο έντονος παρασιτισμός της οικονομικής ολιγαρχίας και η εξάρτησή της από ξένα κέντρα, καθώς και ο έντονος «πελατειασμός» του Κράτους και της κοινωνίας, γιγάντωσαν αυτές τις στρεβλώσεις, εξαιτίας του «θανάσιμου εναγκαλισμού» τους με την παρασιτική εξαρτημένη ντόπια οικονομική ολιγαρχία, υπονομεύοντας, έτσι, το δημόσιο συμφέρον και τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού, σήμερα, υφίστανται οι προϋποθέσεις για τον εκφασισμό και οπισθοδρόμηση της Ελληνικής κοινωνίας.

Αντί το πολιτικό προσωπικό, που άσκησε εξουσία, να αποτελέσει τον φραγμό και την επιβολή ενός ισχυρού εθνικού πλαισίου ανάπτυξης, με βάση τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, μετατράπηκε σε τμήμα αυτής της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας, με ιδιαίτερα, μάλιστα, συμφέροντα, ως επιμέρους ειδικού στρώματος στο Κράτος, μέσω των προνομίων και της ατιμωρησίας, τα οποία ενσωματώνουν σχεδόν τους πάντες, που συμμετέχουν στο πολιτικό εποικοδόμημα, με αποτέλεσμα την δόμηση του σημερινού κλεπτοκρατικού συστήματος, τους «βίαιους σπασμούς» του οποίου βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που οδηγείται στην φτώχεια και στο περιθώριο.

Πρόκειται για τον απόλυτο αμοραλισμό, δηλαδή της πλήρους διάστασης της πολιτικής από την ηθική, από την «κομματοκρατία» της Μεταπολίτευσης. Η τραγωδία για την Ελλάδα είναι ότι, το ίδιο πολιτικό προσωπικό, που είναι υπεύθυνο για την «κατρακύλα» της Χώρας, έχει και σήμερα την διεύθυνσή της, ενώ η λύση είναι έξω απ’ αυτό το ανεπαρκές και «φθαρμένο» πολιτικό προσωπικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s