ΚΟΙΝΩΝΙΑ «ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ»

            Τα συνεχή κρούσματα αυτοκτονιών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, πιστοποιούν το μέγεθος και το βάθος της κοινωνικής κρίσης, που αγγίζει τα 2/3 του πληθυσμού, και ο οποίος βρίσκεται, λιγότερο ή περισσότερο, στην κυριολεξία, «εν καμίνω».

            Η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης, που επιβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό «ιερατείο» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ακολουθήθηκε από τις υποτακτικές ντόπιες «θεραπαινίδες», ως «πείραμα», σε μία Χώρα – μέλος του Ευρώ, επέφερε «συντριπτικό κάταγμα» στην ζωή και τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας, εξαιρουμένου του «ιδιοτελούς τμήματος» αυτής, με κυρίως «θύματα» τα μεσαία στρώματα. Από τα τελευταία, άλλωστε, προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των αυτόχειρων.

            Βιώνουμε σήμερα τα «επίχειρα» και τα «απόνερα» ενός εθνικού εγκλήματος, που τελέσθηκε σε βάρος της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, που υπήρξε η πλέον ήρεμη περίοδος κατά την σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος, από την ίδρυσή της ως Κράτος, το 1830. Είναι η περίοδος εκείνη, που, ενώ η Χώρα είχε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες, για να τεθούν στέρεα θεμέλια και βάσεις, για ένα ανταγωνιστικό παραγωγικό οικονομικό μοντέλο και δομές Κράτους Δικαίου και Πρόνοιας, καταλήξαμε, σήμερα, στην οιονεί χρεοκοπία και στο κοινωνικό «έρεβος». Βασική αιτία γι’ αυτό, η «βαθειά πληγή» αυτής της Χώρας, που ακούει στο όνομα «παρασιτική οικονομική ολιγαρχία», η οποία, ενσωματώνοντας και το πολιτικό προσωπικό της Μεταπολίτευσης, όχι μόνο διέλυσε την οικονομία και το πολιτικό εποικοδόμημα, αλλά «μόλυνε» όλη την κοινωνία και τους ενδιάμεσους θεσμούς, με την ιδεολογία της «αρπαχτής», της ήσσονος προσπάθειας και της επικράτησης των «κολλητών».

            Είναι αυτοί, που δημιούργησαν το σημερινό ιδιότυπο κλεπτοκρατικό σύστημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην ύστερη διαλυτική φάση της Μεταπολίτευσης, των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ιστορικά, η Ελλάδα, από την ίδρυσή της, είχε πάντα τα στοιχεία μιας Χώρας περιφερειακού καπιταλισμού, με έντονα στοιχεία τον παρασιτισμό στην οικονομική ολιγαρχία και την «ιδεολογία» της «αρπαχτής» και του «μαυραγοριτισμού», πλην όμως, αυτά τα στοιχεία, στην δεύτερη φάση της Μεταπολίτευσης, μέσα από την κυριαρχία της διαφθοράς και της απόλυτης πελατειακής αντίληψης, διαχύθηκαν σε ολόκληρη την κοινωνία και την μετέτρεψαν σε «γάγγραινα».

            Έτσι, στην περίοδο αυτή, είχαμε παντελή έλλειψη παραγωγικού προσανατολισμού στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, παρά τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τρομακτική σπατάλη, «μίζες», διαφθορά και σήψη, μεταξύ του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα και του πολιτικού προσωπικού εξουσίας, μέσω της απίστευτης διαπλοκής και τον συνειδητό υπερδανεισμό όλων των Ελληνικών νοικοκυριών, για την δημιουργία ψευδοευημερίας, που δημιούργησε συνθήκες πολιτικής «ομηρίας», αλλά και ιδιότυπου «μιθριδατισμού» στην κοινωνία. Η κατάπτωση και η συντριβή αυτής της εικονικής «ευημερίας» και της καταναλωτικής «φούσκας», αποτελεί την «δαμόκλειο σπάθη» για την ζωή χιλιάδων Ελλήνων, που συνωστίζονται στο περιθώριο, την ανέχεια και την φτώχεια.

            Οι συνθήκες αυτές δεν είναι, δυστυχώς, παροδικές. Μετατρέπονται σε μόνιμες, αυξάνοντας το αίσθημα του αδιεξόδου. Η γιγάντωση της ανεργίας, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, την ώρα που η αγοραστική δύναμη μειώνεται συνεχώς και η ακρίβεια «καλά κρατεί», αναμφισβήτητα, αποτελούν έναν «εκρηκτικό» κοινωνικό συνδυασμό. Αν αυτό δεν ανακοπεί, η κοινωνική «θρυαλλίδα» θα είναι οδυνηρή και καταστρεπτική. Χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές πολιτικές, με πρώτη αυτή της εσωτερικής «σεισάχθειας», η οποία μπορεί να δώσει το απαραίτητο «οξυγόνο», τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία μακροπρόθεσμα. «Οι καιροί ου μενετοί».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s