Το καπιταλιστικό «ζόμπι»

Οι πυκνές, ρευστές και εκρηκτικές συνθήκες, που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία, «βουλιάζοντας» της κοινωνίες και τα Κράτη και απειλώντας με διάλυση και μεγάλους θεσμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδεικνύουν εναργώς, πλέον, παρά την προσπάθεια απόκρυψης μέσω της παγκόσμιας ιδεολογικής «αιθαλομίχλης», ότι ο πραγματικός «γεννήτορας» αυτής της ανεξέλεγκτης παγκόσμιας κρίσης, είναι ο καπιταλισμός στην σημερινή χρηματοπιστωτική του μορφή.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο, πλέον, και επιθετικό παγκόσμιο σύστημα, που έχει ξεφύγει από κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό έλεγχο και επιζεί «καταβροχθίζοντας» το «ζωογόνο αίμα» των δημιουργών του, όπως αναφέρει εύστοχα στο βιβλίο του «Καπιταλισμός ζόμπι», ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων μαρξιστών, ο Κρις Χάρμαν.

Οι κατακλυσμιαίες αυτές αρνητικές συνέπειες, πλέον, κάνουν δυσκολότερη την προσπάθεια των «απολογητών» του συστήματος αυτού, να πείσουν ότι, η σημερινή κρίση, όπως, άλλωστε, και οι προηγούμενες, είναι απλώς συνέπειες κάποιων δυσλειτουργιών των «απρόσωπων» αγορών και επιμέρους λαθών διαφόρων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων.

Παρά τις επιμέρους ιδιαιτερότητες, που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορες Χώρες και περιοχές, με χαρακτηριστική περίπτωση την Ελλάδα, όπου, στις αντικειμενικές στρεβλώσεις του Ελληνικού περιφερειακού καπιταλισμού, έχουν προστεθεί και αυτές, που οφείλονται στον παρασιτισμό και τον μαυραγοριτισμό της Ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας και της ενσωμάτωσης σ’ αυτήν την ιδεολογία και λογική του πολιτικού συστήματος, δημιουργώντας, έτσι, ένα ιδιότυπο κλεπτοκρατικό «τέρας», η εμβάθυνση και η αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της παγκόσμιας κρίσης οδηγεί στο στέρεο συμπέρασμα ότι, ο «ανεμοστρόβιλος», που παρασέρνει τον πλανήτη στο διάβα του, είναι η μετεξέλιξη και η μετάλλαξη του καπιταλισμού, σε ένα ανεξέλεγκτο, «μανιακό» και επικίνδυνο σύστημα, που απειλεί, πλέον, την ανθρώπινη ζωή, τις κοινωνίες και τον πλανήτη.

Η σημερινή σφοδρή καπιταλιστική κρίση, η οποία εμφανίστηκε στις Η.Π.Α. τον Οκτώβριο του 2008 και συνεχίζεται αμείωτη και αυξανόμενη, είναι η χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το γηρασμένο καπιταλιστικό σύστημα αδυνατεί να εξέλθει ομαλά από αυτή την κρίση. Υπάρχουν, μάλιστα, οικονομολόγοι μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο Γκαλμπρέηθ, που υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός ποτέ, ουσιαστικά, δεν ξεπέρασε την κρίση του ’29. Η αδυναμία νέας οικονομικής άνθισης και αποτελεσματικής αυτοεπέκτασης του κεφαλαίου προσιδιάζει με την σφορδή κρίση του 1929, όπου τότε, λόγω της αδυναμίας του καπιταλιστικού συστήματος να εξέλθει από την ύφεση, οδηγηθήκαμε στην μορφή του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, όπου το Κράτος ανέλαβε τον κεντρικό ρόλο της κεφαλαιακής συσσώρευσης σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με τους, τότε, επικρατούντες αποκλεισμούς των επί μέρους εθνικών κεφαλαίων και αστικών τάξεων από τις Συνθήκες, που υπογράφηκαν μετά τον τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το αποικιοκρατικό σύστημα, αποτέλεσαν την βασική αιτία του καταστρεπτικού για την ανθρωπότητα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διαφορά σήμερα με εκείνη την περίοδο είναι ότι, ναι μεν, δεν υφίσταται αποικιοκρατικοί αποκλεισμοί στα εθνικά κεφάλαια, λόγω της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, πλην όμως, η γιγάντωση του πολυεθνικού κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο και η υπερδιόγκωση του χρηματιστικού κεφαλαίου έναντι του βιομηχανικού και του εμπορικού και η ιδιοποίηση αυτού από μικρές ολιγαρχικές ομάδες, έχουν δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την παγκόσμια χρηματιστική «δικτατορία» με φεουδαρχικού τύπου λειτουργία, από την οποία απουσιάζει κάθε μορφή δημοκρατικού και λαϊκού ελέγχου. Η μετεξέλιξη αυτή του καπιταλισμού σε χρηματοπιστωτικό «ζόμπι», αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα, την φύση, ακόμα και για την ίδια την ύπαρξη του ανθρωπίνου γένους.

Είναι, πλέον, καθαρό, ότι η μοναδική σοβαρή προσέγγιση στο θέμα αυτό είναι η ανατροπή και η υπέρβασή του, αφού, από προοδευτικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα, την πρώτη περίοδο ως διάδοχο σύστημα της Φεουδαρχίας, μετατράπηκε σε «εμπρηστή» και «δυνάστη» της ανθρωπότητας, που οδηγεί αυτήν και τον πλανήτη στην πλήρη αποσάθρωση και κατάρρευση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s