ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΚΑΤΑ ΝΟΤΟΥ

Μία εκ των βασικών αντιθέσεων στον Ευρωπαϊκό χώρο, είναι αυτή του Βορρά – Νότου, όπου αντιστοιχεί, σε μεγάλο βαθμό, η αντίθεση μητροπολιτικού και περιφερειακού καπιταλισμού, η οποία λαμβάνει εκρηκτικό χαρακτήρα στην σημερινή εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της «μανιακής» επίθεσης των διεθνών κερδοσκόπων. Και μπορεί, στις προηγούμενες δεκαετίες, όπου υπήρχε μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η αντίθεση αυτή να είχε κάπως «ξεθωριάσει», λόγω και των προσπαθειών ενοποίησης της Ευρώπης, σήμερα, όμως, εν μέσω της ισχυρής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, από την τεράστια διόγκωση των χρηματοπιστωτικών «φουσκών», εν σχέσει με την πραγματική παραγωγική οικονομία και βάση, η αντίθεση αυτή επανήλθε, με μεγάλη ένταση, με κύρια αφορμή τα εκρηκτικά δημοσιονομικά προβλήματα και τα τεράστια δημόσια χρέη και ελλείμματα. Χρέη και ελλείμματα, που αφορούν, κυρίως, τις Χώρες του Νότου, με προεξάρχουσα, δυστυχώς, την Ελλάδα, πλην, όμως, αυτά, πέραν των ευθυνών των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών κερδοσκόπων και «λαμογίων», έχουν, ως βασική αιτία, τις εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγούν στην «ασφυξία» τις αδύναμες Οικονομίες του Νότου, που αποτελούν και μία εκ των βασικών πηγών των πλεονασμάτων του Βορρά.

            Αυτή η διάσταση, που κυριαρχεί καθημερινά στον διεθνή Τύπο και αποτελεί το κύριο θέμα της εποχής μας, μπορεί να είναι κυρίαρχη επικοινωνιακά αιτία της διόγκωσης της αντίθεσης Βορρά – Νότου, αλλά δεν είναι η μόνη. Εξίσου σημαντικής σπουδαιότητας είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, αφού η κοινωνική «έκρηξη» στην Βόρεια Αφρική και τον Αραβικό κόσμο έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού «τσουνάμι». Αυτό έχει, ως αποτέλεσμα, την κατάδειξη του ατελέσφορου της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, όπου οι Χώρες του Βορρά είχαν επιβάλει στις Χώρες του Νότου να αποτελούν τον πρώτο και μοναδικό χώρο – αποδέκτη των μεταναστευτικών ρευμάτων, με συνέπεια να μετατρέπονται, παράλληλα, σε οιονεί ιδιότυπες «φυλακές ψυχών», κάτι, που γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς στην Ελλάδα.

            Η πρόσφατη ενέργεια της Ιταλίας, να παραχωρήσει εξάμηνη άδεια παραμονής σε μετανάστες – πρόσφυγες, που μπήκαν στην Χώρα αυτή έως τις 5 Απριλίου 2011, με συνέπεια να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και νόμιμα σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες του Βορρά, κατά παράβαση των υφισταμένων Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αποτέλεσε την «χαριστική βολή» στην απαράδεκτη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, αλλά και στην υπάρχουσα Συνθήκη Σένγκεν. Και μπορεί να δημιούργησε συνθήκες «πολέμου» μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, στις οποίες κατευθύνθηκε το κύριο «κύμα» των μεταναστών – προσφύγων από Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο κ.λπ., πλην, όμως, η ενέργεια αυτή της Ιταλίας κατέδειξε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ένα συνολικά Ευρωπαϊκό πρόβλημα, και όχι τοπικό πρόβλημα των Μεσογειακών Χωρών του Νότου, όπως επιθυμούσαν και επέβαλαν, έως σήμερα, οι Χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά.

            Έτσι, η κρίση του χρέους και το μεταναστευτικό αποτελούν, πλέον, «ωρολογιακές βόμβες μεγάλης ισχύος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απειλούν να την διαλύσουν «εις τα εξ ων συνετέθη». Οι, μέχρι τώρα, πολιτικές και ενέργειες των Χωρών του Βορρά, αν και συγκαλυμμένες, αποκαλύπτουν προθέσεις, όχι σύγκλισης και ομογενοποίησης των Χωρών της Ε.Ε., αλλά, αντίθετα, παραπέμπουν στην δημιουργία ισχυρής αντίθεσης, όμως των δεκαετιών ’70 και ’80, με απώτερο στόχο να μετατραπεί ο Νότος σε μία ιδιότυπη «χωματερή» του Βορρά. Αν δεν κατανοηθεί άμεσα, από τις ισχυρές καπιταλιστικές «ελίτ» του Βορρά, ότι η κρίση του χρέους και η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι τα κατεξοχήν Ευρωπαϊκά προβλήματα και όχι τοπικές υποθέσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδόμησης του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πέραν, όμως, αυτού, θα πρέπει να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι, η επιδίωξη κάποιων στον Βορρά να επιβάλουν ένα ιδιότυπο «όριο ψηλών τειχών», που θα αφήσει έξω τους «παρίες του Νότου» και τα μεταναστευτικά στίφη, όχι μόνο δεν θα τους προστατεύσει, αλλά θα γίνει, στο τέλος, «φυλακή» για τους ίδιους.

            Αυτό, που απαιτείται άμεσα, είναι η δημιουργία ισχυρού πολιτικού μετώπου των Χωρών του Νότου, για την επιθετική διεκδίκηση των οφειλομένων και αυτονόητων. Η σημερινή θλιβερή, κατακερματισμένη παρουσία των πολιτικών ηγεσιών των Χωρών του Νότου, όπου εμφανίζονται περίπου ως «επαίτες» στον πλούσιο Βορρά, θα πρέπει άμεσα να ανατραπεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s